A tudományosan Allium Ursinum néven ismert vadfokhagyma vagy medvehagyma a vadpóréhagyma, a metélőhagyma vad rokona. A nagy Amaryllidaceae család része, amelyet 59 nemzetség és több mint 850 faj képvisel világszerte. Az Allium nemzetség tagjaként a medvehagyma közeli rokonságban áll olyan gyógynövényekkel, mint a hagyma (Allium cepa), a fokhagyma (Allium sativum), a póréhagyma (Allium ampeloprasum) és a metélőhagyma (Allium schoenoprasum).

Botanikai neve, az Allium ursinum a latin ursus, azaz medve szóból származik. A Medvehagyma elnevezése a barna medve szokásából származik, rendszerint kiássák a talaj, hogy megszerezzék a hagymát, imádják az ízét, igazi tavaszi csemege a téli álmukból ébredő medvéknek.

A növény Európában és Észak-Ázsiában nedves, árnyékos erdőkben honos, egy vonzó tavaszi virágzású évelő növény, amely dísz- és kulináris célokra egyaránt termeszthető.

„A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben – írta közleményében a Mecsekerdő Zrt. Gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük. Felhívták a figyelmet arra, hogy tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető “Erdőtérkép” alkalmazás segíti.”


Növény leírása
A medvehagyma egyszikű hagymás, évelő lágyszárú növény, amely körülbelül 20-50cm magasra nő. A növény nedves lombhullató erdőkben, völgyekben és patakok mentén növekszik, általában a nedves talajokat kedveli, és az enyhén savas körülményeket részesíti előnyben. A növény függőleges és vékony hagymával rendelkezik, amely fehér vagy sárga színű. Kis, lekerekített hagymákat hoz létre elágazó rizómákon. Szára háromszög alakú, levelei hasonlóak a gyöngyvirágéhoz.

„Április elején szinte úton-útfélen árulják, de azért nem árt az óvatosság, mert a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, mely súlyosan mérgező! Ezért is nem árt tudni, hogy mindkettő levele ép szélű és párhuzamos erezetű, de a medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes élénkzöld, fonáka hamvaszöld. Fokhagymaszagú! A gyöngyvirág levele hártyás hüvelylevelek közül, hengeresen összetekeredve hajt ki, színe matt hamvaszöld, fonáka csillogó. Megtörve sincs szaga.”

Minden évben a levelek a tél végén jelennek meg, a virágok tavasszal nyílnak, a magok pedig nyár közepére érlelődnek, ekkor a növények elpusztulnak, és a következő késői télig nyugalmi állapotba kerülnek.

A levelek élénkzöld, egész, ellipszis alakú levelekből áll, amelyek hosszúak, hegyesek és ovális alakúak. A növény alapjából, magából a növény hagymájából nőnek. A levél sérülése esetén erős hagymás/fokhagymaszerű aromát bocsát ki.

A virágzat 6-20 fehér virágból álló ernyő, a hagymák nélkül. A virágok csillagszerűek, hat fehér leveles, körülbelül 16-20 mm átmérőjű, porzója rövidebb, mint a periant. Hat szirom alkot egy virágot, ezek közül körülbelül 25 alkotja a lekerekített virágfürtöt. A virágok lombtalan száron vannak.

A leveleket és a virágokat nyersen, saláták formájában, vagy levesek, szószok, pörköltek kiegészítéseként főzhetjük. A levél íze gyengül, ahogy a elkezdenek virágozni. A föld alatti hagymákat nyersen vagy főzve is használhatjuk.


Egy kis történelem
A medvehagyma nagyon hosszú felhasználási múlttal büszkélkedhet.

Az 1. századi görög botanikus, Pedanius Dioscorides ezt ötkötetes gyógynövényenciklopédiájában nyilatkozta, leírva a szervezet tisztítására és méregtelenítésére szolgáló hatékonyságát.

A középkorban Nagy Károly, a mai Franciaország egykori királya besorolta a növényt a Capitulare de Villis imperialibis című könyvébe, amely a közönséges gyógynövények gyógyászati tulajdonságait emelte ki.

1992-ben az Európai Flóra Védő és Kutató Társaság a medvehagymát az év növényének választotta. Bár könnyen beárnyékolják jövedelmezőbb rokonai, még mindig ugyanazokkal a csodálatos egészségügyi előnyökkel rendelkezik, amelyekkel kezdetben kiérdemelte a megbecsült címet. Ma már a világ számos részén megtalálható csodálatos egészségjavító hatásai és a különféle konyhákhoz való csodálatos kiegészítései miatt.

Egészségügyi előnyök
Gyógyászati szempontból a medvehagyma számos figyelemre méltó felhasználási területe van, többek között magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyomorpanaszok és krónikus betegségek kezelésére. Egy igazi táplálkozási bomba a test számára. Ideális a test tavaszi tisztításához, mivel megtisztítja a belek, a gyomor, a vér és a vesét, erősíti az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és a koleszterint.  Felhasználható belsőleg vagy borogatásokhoz és egyéb otthoni gyógymódokhoz adható.

Az alábbiakban felsorolok néhány jól ismert egészségügyi előnyt, amit a medvehagyma kínál
1. Krónikus betegségeket kezel
A medvehagyma aktív összetevői képesek semlegesíteni a szabad gyökök aktivitását, mielőtt az sejtmutációhoz és oxidatív stresszhez vezetne a test különböző részein. Ez segíthet csökkenteni a rák és más krónikus betegségek, például a szívbetegség vagy az ízületi gyulladás kockázatát.

2. Javítja a szív egészségét
A fokhagyma köztudottan nyugtató hatással van a magas vérnyomásra, ami csökkenti az érelmeszesedés, a szívroham és a szélütés kockázatát. Ezenkívül a medvehagyma képes csökkenteni az általános koleszterinszintet, és jó formában tartja szívét az életkor előrehaladtával. A benne található vegyületek segíthetnek a szívbetegségek elleni védelemben, csökkentve a vérlemezke-aktivitást és csökkentve a vérnyomást.

3. Kezeli a gyomorpanaszokat
A fokhagyma ebben a vadabb formájában található antibakteriális és gombaellenes vegyületek segíthetnek helyreállítani a bélben lévő baktériumflóra egyensúlyát, ami segít megnyugtatni a gyulladást, puffadást, görcsöket, székrekedést és egyéb gyomorproblémákat.

4. Antibakteriális hatás
Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Már korábban kimutatták, hogy a fokhagyma erős antibakteriális hatással rendelkezik. A medvehagyma segít megtisztítani a gyomor-bélrendszert a mikrobáktól és baktériumoktól. Rendszeres fogyasztása tehát komoly betegségek, köztük a rák megelőzésére is használható. Vírusellenes hatása, tízszer erősebb, mint a fokhagymaé.

5. Magas koleszterinszint és vérnyomás
Néhány fontos ásványi anyag jelenléte miatt a még fiatal vad fokhagyma levele azoknak ajánlott, akik magas koleszterin- és trigliceridszinttől, valamint magas vérnyomástól szenvednek. Jótékony hatással van az artériákra, és megelőzheti az érelmeszesedést is.

6. Gyulladások és fertőzések
A friss medvehagyma fogyasztása jótékony hatással van a bélben élősködőkre. Segít megelőzni a belek irritációját, valamint megvédi a szervezetet a megfázástól és az influenzától. Segít a hörgőhurut kezelésében, mert kitisztítja a légutakat, enyhíti a légzést és csökkenti a köhögést. Enyhíti a fejfájást és a szédülést, csökkentheti az allergia okozta tüneteket, asztma, hörghurut és tüdőtágulat kezelésében is jótékony hatású.

7. Jót tesz a bőrnek
Külsőleg bőrkiütések ellen használják. A medvehagyma fürdő formájában ideális mindazok számára, akik problémás bőrrel, bőrgyulladásos folyamatokkal, bőrirritációval, ekcémával és bőrgyulladással küzdenek. A gyümölcslé a fogyás elősegítésére szolgál, és külsőleg is alkalmazható reumás és ízületi gyulladásos ízületekre, ahol enyhe irritáló hatása és a helyi keringés serkentése előnyös lehet.

8. Segít a méregtelenítésben
A medvehagyma regeneráló tulajdonságai emellett jártasak a test megtisztításában a mérgektől. Pontosabban a medvehagyma tisztítja a májat, a vesét, a belsőt és az ideghólyagot. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Javítja a veseműködést, és a vizelet inkontinencia, a vese- és hólyaggyengeség kezelésére használják

9. Fáradtság ellen
Az évszakváltások során fellépő fáradtság sok embert sújt. Gyakran bizonyos vitaminok – kalcium, kálium, vas stb. – hiánya. A növény ezeket és sok más fontos vitamint és ásványi anyagot magában is tartalmazza. Vastartalma igen magas.

10. Féreghajtó
Az egész gyógynövény felhasználható infúzióban a fonalférgek ellen, akár lenyelve, akár beöntésként adható. A növény féreghajtó, antiasztmatikus, antikoleszterinémiás, fertőtlenítő, görcsoldó, összehúzó, epehajtó, tisztító, izzasztó, vizelethajtó, köptető, lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő, dörzsölő, serkentő, gyomorerősítő, tonik és értágító. Enyhíti a gyomorfájdalmat és tonizálja az emésztést, így hasmenés, kólika, szél, emésztési zavarok és étvágytalanság kezelésére használhatók.


Kulináris felhasználás
• Leveleit használhatjuk salátának, fűszernek, főzelékként, levesben, vagy bazsalikom helyett pesto alapanyagaként.
• A szárakat sózással tartósítják és salátaként fogyasztják Oroszországban.
• A virágokat vagy rügyeket salátába is tehetjük, és a hagymák is ehetők, nagyon finomak. A virágok kis mennyiségben dekoratív és nagyon ízletes kiegészítői a salátáknak.
• Németországban tavaszi tonikként fogyasztják a testrendszer tisztítására.
• A kis zöld hagymákat kapribogyó helyettesítésére használják, a kis hagymákat felapríthatjuk és rántáshoz hozzáadhatjuk az extra ízért.
• Az érettebb levelek kiválóak az olasz stílusú készítményekben: pesto, rizottó, polenta, fritatta stb., vagy apróra vágva jersey burgonyával és pirított szalonnával megforgatva.
• A metélőhagymához hasonló fiatal hajtások jól beváltak az ázsiai konyhában, mogyoróolajon, gyömbérrel megpirítva, és kevés szójaszósszal kiegészítve.
• A medvehagymával remek késő esti harapnivalót is készíthetünk, például, ha egy szelet pirítós és egy szelet sajt közé csúsztatunk néhány levelet, mielőtt megsütnénk a melegszendvicset.
• A friss növény merész, hagymás íze vonzóvá és különlegessé teszi forró levesek főtt zöldség összetevőjeként.

Medvehagyma – gyógyító receptek
1. Medvehagymalé
A lé elkészítéséhez medvehagyma levelekre van szükség, amelyeket apróra vágunk, és facsaróval vagy szűrővel kinyomkodjuk a levét. Naponta háromszor fogyasszunk 1 teáskanál medvehagyma levét, amelyet egy pohár vízhez, teához vagy joghurthoz adva.

2. Medvehagymás méz
A medvehagymás méz elkészítéséhez szükség lesz a korábban említett medvehagyma lére, és adjuk a mézhez. Keverjük össze a hozzávalókat a következő mennyiségben: 300 ml medvehagyma lé 1 kg mézben. Ebből a medvehagymás mézből napi 3-szor 1 evőkanálnyit fogyaszthatunk, kevés vízzel.

3. Medvehagyma bor
A bor elkészítéséhez a következő összetevőkre van szüksége:
• 50 g medvehagyma levél
• 250 ml jó minőségű fehérbor
Az apróra vágott medvehagyma leveleket edénybe tesszük és öntsük rá a fehérbort. Fedjük le és 20-30 perc múlva szűrjük le. A nap folyamán kis kortyokban elfogyasztva ideális a tüdőben felgyülemlett nyálka lebontására és annak kiválasztására.

4. Medvehagyma levél tinktúra
A tinktúra elkészítéséhez a következő összetevőkre van szüksége:
• 20 g medvehagyma levél
• 1l szőlőpálinka
Az apróra vágott medvehagyma leveleket üvegbe tesszük, majd leöntjük a szőlőpálinkával. Zárt üvegben 20 napig pihentetjük, időnként megrázzuk. A folyadékot leszűrjük, és egy fedővel letakart sötét üvegedénybe öntjük, amit sötét helyen tároljunk. Reggel és este 1 teáskanálnyit fogyaszthatunk ebből a tinktúrából. Hozzáadhatjuk fél pohár hideg tejhez vagy joghurthoz.

5. Medvehagyma vaj
Az elkészítéshez a következő összetevőkre lesz szükség:
• 50 g medvehagyma levél
• 750 g ghi vaj
• só és fekete bors ízlés szerint
A finomra vágott medvehagyma leveleket összekeverjük az előzőleg olvasztott vajjal. Ezután adjunk hozzás egy kis sót és fekete borsot, majd jól keverjük össze. Tegyük a keveréket a hűtőbe, felhasználása megegyezik a hagyományos vajéval.


Más érdekes tények
• A leveleit takarmányként is használják. A medvehagymával táplálkozó tehenek enyhén fokhagymás ízű tejet adnak, az ebből készült vaj pedig nagyon népszerű volt a 19. századi Svájcban.
• A növény levét molyriasztóként is használják.
• Állítólag az egész növény taszítja a rovarokat és a vakondokat.
• A növény levét általános háztartási fertőtlenítőszerként használták.
• A medvehagyma vonzó tavaszi virágzású évelő növény, amely dísz- és konyhai célokra egyaránt termeszthető.


Figyelmeztetések
Gyógyszeres kezelés alatt és terhesség esetén kérdezzük ki kezelő orvosunk véleményét! Nincsenek súlyos mellékhatásai mérsékelt élelmiszernövényként történő fogyasztása esetén, a medvehagyma többnyire biztonságos. Különleges esetekben azonban érzékeny egyéneknél allergiás reakciókat válthat ki. Ezenkívül előfordultak mérgezési esetek, amelyeket ennek a fajnak a nagy mennyiségben történő fogyasztása okozott. A kutyákra különösen mérgező.

A medvehagyma egy vérhígító gyógynövény, amely warfarinnal vagy más vérhígító gyógyszerrel együtt növelheti a vérzés valószínűségét.

Levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirág leveleivel, amelyek akár halálos következményekkel járhatnak.


Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!