Naturmind Gluténmentes Zabpehely 500 g
- Készlet: Raktáron
- Márka: Naturmind
- Cikkszám: 5999559314896
Internetes megrendelés esetén érvényes ár:
Naturmind Gluténmentes zabpehely
A zab egy rendkívül
értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a
pelyhesítés után is megőrzi. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen
felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik
legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő,
hogy az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz
szert. Egyszerűen nem lehet megunni! A zabpelyhet gondosan válogatott, egész zabszemekből állítják elő.
Nevével ellentétben valójában nem pelyhesítik, hanem gőzöléssel, majd
lapítással állítják elő, így a zabpehelyben minden értékes tápanyag
benne marad és a többi gabonapehellyel ellentétben nem emeli meg gyorsan
a vércukorszintet. A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de
gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával,
így könnyen szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll
fenn, érdemes gluténmentes címkével ellátott zabpelyhet vásárolni.
Érdekesség: Az Amerikai Egyesült Állomokban október 29.-ét Nemzeti
Zabkása Napnak (National Oatmeal Day) nevezték ki, hogy ezzel is
felhívják az emberek figyelmét a kedvenc reggeli ételük kedvező
egészségügyi hatásaira.
Jelentőség, hatások: A zabpehely összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb
mennyiségben, amely lassan szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a
vércukorszintet. A fehérjék és a rostok is segítenek ebben, így a
zabpelyely vércukorproblémák esetén is fogyasztható. A magas
rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést
és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a
béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér
koleszterinszintjének csökkentésében. További előny, hogy a rostok
növelik a teltségérzetet, ezzel kitolható a következő étkezés időpontja
és csökkenthető az elfogyasztandó adag. Fogyókúra esetén érdemes
kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát. A zabpehelyben található néhány olyan hatóanyag, amelyek a vérnyomás
csökkentésében játszanak szerepet, ezért magas vérnyomás esetén is
érdemes beiktatni az étrendbe, különösen, ha testsúlycsökkentésre is
szükség van. A zab antioxidáns tartalmának a viszketéscsillapításban,
gyulladáscsökkentésben van szerepe és a bőr szépségéhez is hozzájárul.
Felhasználás: Leggyakrabban kásaként fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a
saját legkedveltebb, leggyorsabb, legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal
járó módszere és ízesítése. Egy adag kb. 25-30g zabpehelynek felel meg,
amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy növényi tejben 5-10 perc
alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A másik legegyszerűbb
módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és reggel
átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt,
elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel,
kókuszchipsszel, karob porral, de natúran is fogyasztható. A zabpelyhet gyakran használják még sütemények, kekszek készítéséhez,
de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is keverhető és panírozásra is
alkalmas.
Összetevők: zabpehely
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1639 kJ / 388 kcal |
Zsír: | 7 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,1 g |
Szénhidrát: | 69 g |
- amelyből cukor: | 0,5 g |
Fehérje: | 10 g |
Só: | 0,003 g |
Származási ország: Egyesült Királyság.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!