A kakaó egészségügyi előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szív- és agyegészség javítása, valamint a vércukor- és testsúlyszabályozás.

A kutatók úgy gondolják, hogy a kakaót először a közép-amerikai Maya civilizáció használta. A spanyol hódítók a 16. században vezették be Európába, és gyorsan népszerűvé vált egészségügyi előnyei miatt. A kakaóport a kakaóbabok összetörésével és a zsír vagy kakaóvaj eltávolításával készítik.

Ma a kakaót leginkább csokoládégyártásban játszik szerepet. Azonban a modern kutatások kimutatták, hogy valóban fontos összetevőket tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Íme 10 kakaópor egészségügyi és táplálkozási előnye.
1. Gazdag polifenolokban, amelyek számos egészségügyi előnyt nyújtanak

A polifenolok olyan természetes antioxidánsok, amelyek megtalálhatók gyümölcsökben, zöldségekben, teában, csokoládéban és borban.

Számos egészségügyi előnnyel társították őket, beleértve a gyulladás csökkentését, a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást, valamint az emelkedett koleszterin- és vércukorszintet.

A kakaó az egyik leggazdagabb forrása a polifenoloknak. Különösen gazdag flavanolokban, amelyeknek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van.

Azonban a kakaó feldolgozása és melegítése csökkentheti a jótékony tulajdonságait. Azonban a kakaót csokoládévá vagy más termékké feldolgozni jelentősen csökkentheti a polifenol tartalmát, így nem minden kakaót tartalmazó termék nyújtja ugyanazokat az előnyöket.

A kakaó gazdag polifenolokban, amelyeknek jelentős egészségügyi előnyei vannak, beleértve a gyulladás csökkentését és a koleszterinszint javítását. Azonban a kakaót csokoládévá vagy más termékké feldolgozni jelentősen csökkentheti a polifenol tartalmát.

2. Csökkentheti a magas vérnyomást, javítva a nitrogén-oxid szintet

A kakaó, akár por formájában, akár fekete csokoládé formájában, segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ezt a hatást először a közép-amerikai kakaóivó szigetlakóknál figyelték meg, akiknek jóval alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint a szárazföldi rokonaiknak.

A kakaóban lévő flavanoloknak köszönhetően a vérben a nitrogén-oxid szintjét javítják, amely fokozhatja az érrendszer funkcióját és csökkentheti a vérnyomást.

Kutatók áttekintettek 35 klinikai vizsgálatot, amelyekben a résztvevőket 1,4–105 gramm kakaótartalmú termékekkel látták el, vagyis kb. 30–1,218 mg flavanolban. Kimutatták, hogy a kakaó kismértékben, de szignifikánsan csökkentette a vérnyomást, átlagosan 2 mmHg-val.

Ezen felül az effektus erősebb volt azoknál, akiknek már magas volt a vérnyomásuk, mint azoknál, akiknél nem, és kisebb mértékben fiatalabbaknál, mint idősebbeknél.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a feldolgozás jelentősen csökkenti a flavanolok számát, tehát ezek a hatások valószínűleg nem működnek egy átlagos csokoládé táblával.

3. Csökkentheti a szívroham és stroke kockázatát

A vérnyomás csökkentése mellett úgy tűnik, hogy a kakaónak más tulajdonságai is vannak, amelyek csökkenthetik a szívroham és a stroke kockázatát. A flavanol-gazdag kakaó javítja a nitrogén-oxid szintjét a vérben, amely ellazítja és tágítja az artériákat, javítva a véráramlást.

Ezen túlmenően a kakaó csökkenti a "rossz" LDL-koleszterint, hasonlóan az aszpirinhoz, véralvadásgátló hatása van, csökkenti az inzulinrezisztenciát és csökkenti a gyulladást. Ezeket a tulajdonságokat összekapcsolták a szívroham, szívelégtelenség és stroke alacsonyabb kockázatával.

Egy kilenc tanulmányt áttekintő vizsgálat azt mutatta ki, hogy a magas csokoládéfogyasztás szignifikánsan alacsonyabb szívbetegség, stroke és halálozás kockázatával társult.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kis mennyiségű, flavanolban gazdag napi egy adag csokoládé elfogyasztása védelmet nyújthatnak a szív számára, csökkentheti a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát.

4. A polifenolok javítják az agyvérkeringést és az agyfunkciókat

Több tanulmány kimutatta, hogy a polifenolok, amik a kakaóban is megtalálhatóak, csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kockázatát az agyfunkció és a véráramlás javításával. A flavanolok át tudnak hatolni a vér-agy gáton és részt vesznek azokban a biokémiai útvonalakban, amelyek neuronokat és fontos molekulákat termelnek az agy működéséhez. Ezenkívül a flavanolok befolyásolják a nitrogén-oxid termelését, amely ellazítja az érerek izmait, javítva a véráramlást és a vér ellátását az agyban.

Egy régebbi, 34 idős felnőtt részvételével végzett két hetes tanulmány kimutatta, hogy a magas flavanol kakaóval végzett kísérlet után az agyvéráramlás 8%-kal növekedett az első héten, és 10%-kal a második héten. További tanulmányok azt sugallják, hogy a napi kakaó flavanol bevitel javíthatja az emberek mentális teljesítményét.

Ezek a tanulmányok pozitív szerepet mutatnak be a kakaóról az agy egészségében és a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór esetleges pozitív hatásairól. Azonban további kutatásokra van szükség.

5. Különféle eszközökkel javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit

A kakaó életkorral összefüggő mentális degenerációra gyakorolt pozitív hatása mellett az agyra gyakorolt pozitív hatásával javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit. A kakaó bizonyos pozitív hatásokkal lehet hangulat és depressziós tünetek terén, csökkentve a stressz szintet, javítva a nyugalmat, elégedettséget és az általános pszichológiai jólétet.  

A hangulatra gyakorolt pozitív hatásokért a kakaó flavanoljai, a triptofán átalakítása a természetes hangulatstabilizátor szerotoninba, a koffeintartalma vagy egyszerűen a csokoládé evésének érzéki élvezete lehet felelős.

Egy több mint 13000 amerikai felnőttet felölelő felmérés szerint az étcsokoládé fogyasztása összefüggést mutathat ki a klinikai depresszió tüneteinek alacsonyabb valószínűségével.

Ezen felül egy régebbi tanulmány idősebb férfiak körében kimutatta, hogy a csokoládé előnyben részesítése más édességekkel szemben összefüggésben állt az általános egészség és a pszichológiai jólét javulásával.

Bár ezek az első tanulmányok ígéretes eredményeket mutatnak, további kutatásokra van szükség a kakaó hangulatra és depresszióra gyakorolt hatásának pontosabb következtetése előtt.

6. A flavanolok javíthatják a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit

Bár a csokoládé túlzott fogyasztása biztosan nem jó a vércukorszint szabályozásához, a kakaó valójában néhány antidiabetikus hatással rendelkezik.

Kémcsőben végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a kakaó flavanolok képesek lelassítani a szénhidrát emésztését és felszívódását a bélben, javítani az inzulin kiválasztását, csökkenteni a gyulladást, és serkenteni a cukor felvételét a vérkeringésből a izomba.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a flavanolok magasabb bevitelét, ideértve a kakaót is, alacsonyabb kockázattal járhat a 2-es típusú cukorbetegség esetén.

Ezenkívül egy humán tanulmányokat felölelő áttekintés azt mutatta ki, hogy a flavanolban gazdag ét csokoládé vagy kakaó fogyasztása javíthatja az inzulin érzékenységet és a vércukorszint szabályozást, valamint csökkentheti a gyulladást cukorbetegek és nem cukorbetegek esetében is.

A kakaó és a sötét csokoládé csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát és fenntarthatják az egészséges vércukorszintet. Azonban némi ellentmondás van a tudományos bizonyítékokban, tehát további kutatásokra van szükség.

Mindazonáltal ezek az eredmények, együtt a szív egészségére gyakorolt konkrétabb pozitív hatásokkal, azt sugallják, hogy a kakaó polifenoljainak pozitív hatása lehet a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, bár további kutatásokra van szükség.

7. Segíthet a súlykontrollban sok meglepő módon

Valamelyest paradox módon a kakaófogyasztás, még csokoládé formájában is, segíthet a súlykontrollban.

Azt gondolják, hogy a kakaó segíthet az energia felhasználásának szabályozásában, csökkentheti az étvágyat és a gyulladást, növelheti a zsír oxidációját, és javíthatja a teltség érzését.

Egy népességvizsgálat összefüggést talált azok között, akik gyakrabban fogyasztottak csokoládét, és alacsonyabb testtömegindexet mutattak ki, annak ellenére, hogy kiderült, hogy a gyakoribb csokoládéfogyasztás összefüggésben van több elfogyasztott kalóriával és zsírral.

Ezenkívül egy fogyókúrás tanulmány, amely alacsony szénhidráttartalmú diétát alkalmazott, azt találta, hogy azok a résztvevők, akik napi 42 gramm 81% kakaótartalmú csokoládét kaptak, gyorsabban fogytak, mint a rendes étrendet követő csoport.

Ugyanakkor más tanulmányok azt találták, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a testsúlyt. Sok közülük azonban nem különböztette meg a fogyasztott csokoládé típusát - a fehér és a tejcsokoládé nem rendelkezik ugyanazzal az előnnyel, mint az étcsokoládé.

Összességében úgy tűnik, hogy a kakaó és a kakaóban gazdag termékek segíthetnek a testsúlycsökkenés elérésében vagy a testsúly fenntartásában, de további tanulmányokra van szükség annak pontos meghatározásához, hogy milyen típusú és mennyi kakaó az ideális.

8. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

A gyümölcsökben, zöldségekben és más élelmiszerekben található flavanolok nagy érdeklődést keltettek rákellenes tulajdonságaik, alacsony toxicitásuk és kevés mellékhatásuk miatt. A kakaó a legnagyobb flavanol koncentrációt tartalmazza súlyra vetítve, és jelentősen hozzájárulhat az étrendben lévő mennyiségükhöz.

A kakaó összetevőinek kémcsőben végzett tanulmányai azt mutatták, hogy antioxidáns hatásuk van, védelmet nyújtanak a reaktív molekulákból származó károsodás ellen, harcolnak a gyulladás ellen, gátolják a sejtnövekedést, elősegítik a ráksejtek elhalását, és segítenek megakadályozni a ráksejtek terjedését.

Állatokon végzett tanulmányok, amelyekben kakaóban gazdag étrendet vagy kakaókivonatokat alkalmaztak, pozitív eredményeket mutattak a mellrák, hasnyálmirigy, prosztata, máj és vastagbélrák, valamint a leukémia esetében.

Az embereken végzett tanulmányok azt mutatták, hogy a flavanolban gazdag étrendek összefüggenek a rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével. Azonban a kakaóra vonatkozó bizonyítékok ellentmondóak, mivel néhány vizsgálat nem talált előnyt, és néhány még növekedett kockázatot is észlelt.

A rák és a kakaóval kapcsolatos kis humán tanulmányok azt sugallják, hogy az erős antioxidáns lehet, és szerepet játszhat a rák megelőzésében. Azonban még sok kutatásra van szükség, az emberi vizsgálatokból származó adatok hiányoznak.

9. A teobromin és a teofillin tartalom segíthet az asztmában szenvedőknek

Az asztma egy krónikus gyulladásos betegség, amely a légutak elzáródását és gyulladását okozza, és életveszélyes lehet. Úgy gondolják, hogy a kakaó előnyös lehet az asztmában szenvedők számára, mivel olyan anti-asztmatikus vegyületeket tartalmaz, mint a teobromin és a teofillin.

A teobromin hasonló a koffeinhez, és segíthet a tartós köhögés csökkentésében. A kakaópor körülbelül 1,9 grammot tartalmaz ebből a vegyületből 100 grammonként. A teofillin elősegíti a tüdő tágulását, a légutak ellazulását és csökkenti a gyulladást.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a kakaókivonat csökkentheti a légutak összehúzódását és a szövetek vastagságát.

Ezeket az eredményeket azonban még nem vizsgálták klinikailag embereken, és nem világos, hogy a kakaó biztonságos-e más asztmaellenes gyógyszerekkel együtt. Ezért, bár ez egy érdekes felfedezés, még túl korai megmondani, hogyan használható a kakaó az asztma kezelésében.

10. Könnyen beilleszthető az étrendbe

Nem világos, hogy pontosan mekkora kakaómennyiséget kell bevinni az étrendbe az egészségügyi előnyök elérése érdekében.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság napi 2,5 gramm magas flavanoltartalmú kakaóport vagy 10 gramm magas flavanoltartalmú étcsokoládét javasol, amely legalább 200 mg flavanolt tartalmaz naponta a szívegészség fenntartásának elérése érdekében. Ezt a számot azonban más kutatók túl alacsonynak ítélték, és azt állítják, hogy nagyobb mennyiségű flavanolra van szükség a jótékony hatás eléréséhez.

Összességében fontos, hogy olyan kakaóforrásokat válasszunk, amelyeknek magas a flavanol tartalma – minél kevésbé feldolgozott, annál jobb. Ezenkívül az egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében a kakaót a legjobb a kiegyensúlyozott étrend keretében fogyasztani.

Kakaó felhasználási tippek:
- Együnk étcsokoládét: Győződjünk meg róla, hogy jó minőségű, és legalább 70% kakaót tartalmú legyen.
- Meleg/hideg kakaó: Keverjük össze a kakaót kedvenc növényi tejünkkel, és kész is a kakaónk.
- Turmixok: A kakaót hozzáadhatjuk kedvenc turmix receptünkhöz, hogy gazdagabb, csokis ízű legyen.
- Pudingok: hozzáadhatunk nyers kakaóport (nem hollandot) házi készítésű pudingokhoz, például a chia reggeli pudingokhoz vagy rizspudinghoz.
- Vegán csokoládéhab: Az avokádót, a kakaót, a mandulatejet és datolyához hasonló édesítőszert dolgozzuk el, hogy sűrű vegán csokoládéhabot kapjunk.
- Gyümölcsre szórhatjuk: A kakaó különösen finom banánra vagy eperre szórva.
- Granolaszeletek: Adjunk kakaót kedvenc granolaszelet keverékünkhöz, hogy fokozzuk az egészségügyi előnyöket és gazdagítsuk az ízvilágot.

A kakaó évezredek óta rabul ejti a világot, és csokoládé formájában a modern konyha nagy részét képezi.

A kakaó egészségügyi előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szív és az agy egészségének javulása, a vércukorszint és a súlykontroll, valamint az egészséges fogak és bőr.

Tápláló, és kreatív módon könnyen hozzáadható étrendünkhöz. Ügyeljünk azonban arra, hogy nem lúgosított kakaóport vagy 70%-nál több kakaót tartalmazó étcsokoládét használjunk.

Ne feledjük, hogy a csokoládé továbbra is jelentős mennyiségű cukrot és zsírokat tartalmaz, ezért ha használni kívánjuk, ragaszkodjunk az észszerű adaghoz, és mértékkel kombináljuk az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kakaó természetesen tartalmaz ólmot és kadmiumot, így minél sötétebb a csokoládé, annál valószínűbb, hogy ezek a nehézfémek koncentrációban magasabbak. A kakaót és a csokoládét a legjobb mértékkel fogyasztani.

Akut betegség, gyógyszeres kezelés esetén, illetve várandósság és szoptatás ideje alatt kérdezzük ki kezelőorvosunk, természetgyógyászunk véleményét!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is.