Biorganik Bio Köles 500 g

- Készlet: Nincs Raktáron
- Márka: BiOrganik
- Cikkszám: 5999559310607
Internetes megrendelés esetén érvényes ár:
Biorganik Bio köles
A köles az egyik
legősibb gabona, Mezopotámia területén már 6000 évvel ezelőtt is
termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag
volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe
szorult, mivel nem lehet belőle jó minőségű kenyeret készíteni. Ennek
ellenére rendkívül változatosan felhasználható, legyen szó akár
egytálételről, főfogásról, köretről, desszertről, reggeliről vagy
kis étkezésekről. Jótékony hatásai miatt mindenképpen érdemes
beilleszteni az étrendbe.
Jelentőség, hatások: A köles összetett szénhidráttartalmánál fogva alacsony glikémiás
indexű, így beilleszthető a cukorbetegek, inzlin-rezisztenciások,
fogyókúrázók étrendjébe. Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a
jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít csökkenteni.
Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és
cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő hatásúak, ezért a köles
fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó hatású lehet
gyulladásos betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás, tüdőgyulladás). A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé
(tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik –
érdemes lehet hűtőben tárolni). Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen
tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek
segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet és növelni a „jót”.
Ezen kívül szerepük van a daganatmegelőzésben és a szív- és érrendszeri
problémák kezelésében, megelőzésében. A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi
anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-, magnézium-, folsav-, vas- és
szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az idegrendszer, a csontok, a bőr, a
haj és a körmök épségéhez. Melegítő hatású gabona.
A köles nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Felhasználás: A köles messze nem csak főve,
köretként vagy kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási
lehetőséget rejt magában. Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség,
fasírt, pogácsa, felfújt, rengetegféle desszert és krém. Főzési ideje kb. 20 perc. Kb. 2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel.
Összetevők: köles* Bio és Gluténmentes
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1493 kJ / 357 kcal |
Zsír: |
3,9 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,9 g |
Szénhidrát: |
68,7 g |
- amelyből cukor: |
1,51 g |
Fehérje: |
10,6 g |
Só: |
0,0075 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Ukrajna