Ganoderma – A gombák királynőjének 9 jótékony hatása embereknek és kiskedvenceinknek

A gombák rendkívül különös élőlények nem sorolhatók sem a növények sem az állatok rendszertanába. Az élővilág egy önálló országát alkotják. Sokan nem tudják, de felépítésükkel és életmódjukkal az állatokhoz állnak közelebb. Már ősi korok emberi is jól ismerték a gombákat. Tudták, melyek veszélyesek, melyek ehetők, és melyek rendelkeznek gyógyító erővel. A legkülönbözőbb betegségek leküzdésében és megelőzésében képesek segítséget nyújthatni szervezetünknek. Legyen szó akár, szív és érrendszeri problémáról, fertőzések vagy gyulladások kezeléséről, méregtelenítésről vagy rák elleni küzdelemről.

A reishi gomba, más néven Ganoderma lucidum és lingzhi, egy gomba, amely Ázsia különböző forró és párás helyein nő. Sok éve a keleti gyógyászat alapvető eleme. A gombában számos olyan molekula található, köztük triterpenoidok, poliszacharidok és peptidoglikánok, amelyek felelősek lehetnek az egészségre gyakorolt hatásáért. Maga a gomba frissen is fogyasztható, gyakran használják a gombák porított formáit vagy kivonatait terápiás célokra. Ezeket különböző sejt-, állat- és emberi vizsgálatokban tesztelték.


Az eddig elvégzett nagyszámú in vitro és in vivo tudományos és klinikai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével joggal állítható, hogy a Ganoderma lucidum egészségmegőrzést segítő, „ősi, gyógyító növény”, mely segíthet a modern kor emberének a fokozott kihívások ellenére is megőrizni és javítani az egészségi állapotát. A ganoderma az egészségtudatos táplálkozás és életmód természetes támogatója.

A keleti gyógyászat sokféle növényt és gombát használ. Érdekes módon a reishi gomba különösen népszerű. Számos lehetséges egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve az immunrendszer erősítését és a rák elleni küzdelmet.

Kis kedvenceinknek is hasznos a ganoderma. Sokféle tápanyagot tartalmaz, amely képes megküzdeni a macskák és kutyák leggyakoribb betegségeivel.

1.    Erősítsi az immunrendszert

A reishi gomba egyik legfontosabb hatása, hogy erősítheti az immunrendszert. Fokozhatja az immunrendszer működését a fehérvérsejtekre gyakorolt hatása révén, amelyek segítenek a fertőzések és a rák elleni küzdelemben. Ez elsősorban a betegeknél fordulhat elő, mivel az egészségeseknél vegyes eredményeket tapasztaltak.

Kémcsövekben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a reishi hatással lehet a fehérvérsejtek génjeire, amelyek az immunrendszer fontos részei. Ezek a tanulmányok azt találták, hogy a reishi bizonyos formái megváltoztathatják a fehérvérsejtek gyulladásos folyamatait.

Daganatos betegeken végzett kutatások kimutatták, hogy a gombában található molekulák némelyike növelheti a fehérvérsejtek egyfajta természetes gyilkos sejtjeit. A természetes gyilkos sejtek küzdenek a fertőzések és a daganatok ellen a szervezetben. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a reishi növelheti az egyéb fehérvérsejtek (limfociták) számát a vastag- és végbélrákban szenvedőkben.

Bár a reishi gomba legtöbb immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását a betegeknél tapasztalták, sok esetben a bizonyítékok azt mutatják, hogy egészséges embereken is segíthet. Egy tanulmányban a gomba javította a limfociták működését, ami segít a fertőzések és a rák elleni küzdelemben stresszes körülményeknek kitett sportolóknál.

Összességében egyértelműen bizonyított, hogy a reishi hatással van a fehérvérsejtekre és az immunrendszer működésére.

Gyöngyösi Sándor Biogomba Bio Ganoderma Őrlemény 20 g

2.    Gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságok

Más gyulladáscsökkentő ételekhez hasonlóan a reishi gomba is tele van fontos tápanyagokkal, beleértve az antioxidánsokat, béta-glükánokat és aminosavakat. A kutatók úgy vélik, hogy a reishi gomba leghasznosabb összetevői a poliszacharidok. Ezek a szénhidráttartalmú élelmiszerekben található, vízben oldódó tápanyagok, amelyekről ismert, hogy daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

A poliszacharidok, amelyek más hasznos növényi élelmiszerekben, például édesburgonyában vagy céklában is megtalálhatók, immunmoduláló anyagok. Olyan vegyületek, amelyek segítenek a reishi gombáknak megvédeni a DNS-t és blokkolni a sejtmutációkat, miközben megőrzik az egészséges sejteket a szervezetben.

Egyes tanulmányok szerint bizonyos gyógygombák segítenek a rák elleni küzdelemben, mivel a poliszacharidok fontos biológiai előnyökkel bírnak, többek között antioxidáns, idegvédő, sugárvédő, cukorbetegség, csontritkulás és fáradtság elleni tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezenkívül a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a reishi gombákban található triterpéneknek rákellenes tulajdonságaik is lehetnek. Ez az egyik oka annak, hogy az élénk színű vagy keserű ízű, antioxidánsokban gazdag ételek, mint például a sütőtök, a bogyók és a fekete rizs, az egészséget elősegítő hírnevük.

Úgy tűnik, hogy a triterpénvegyületek gátolják a daganatképződést és a metasztázisokat azáltal, hogy korlátozzák a rákos sejtek endotélsejtekhez való kötődését. A béta-glükánok a rákos sejtek növekedésének és terjedésének blokkolásával, valamint az immunrendszer aktivitásának növelésével is segíthetnek a rák kialakulásának leküzdésében.

A tanulmányok ígéretes eredményeket hoztak a reishi gomba és a rákmegelőzés közötti kapcsolatról. Sikeresen alkalmazták az emlő-, petefészek-, prosztata-, máj- és tüdőrák elleni küzdelemben in vitro vizsgálatokban, néha más kezelésekkel kombinálva.

A rákos betegeken végzett kutatások arra utalnak, hogy a reishi antiproliferatív és kemopreventív hatással rendelkezik. Segít enyhíteni a kemoterápia mellékhatásait, például az alacsony immunitást és a hányingert, és potenciálisan fokozza a sugárterápia hatékonyságát.
Mindez a reishi gombát az egyik legerősebb rákellenes élelmiszerré teszi, és azt mutatja, hogy a reishi gombapor előnyei közé tartozik az immunitás támogatása a krónikus betegségek leküzdésében.

A kutatók azonban azt állítják, hogy a reishit a hagyományos kezeléssel kombinálva kell alkalmazni, nem pedig helyettesíteni azt.

Ízületi mobilitás: A reishi egyik legnagyobb szuperereje a gyulladás csökkentése. A Reishi gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik az egész testben, beleértve az ízületeket és azok kötőszöveteit is. Ez a gomba különösen előnyös idős, túlsúlyos vagy aktív életmódot folytató háziállatok számára. Mindezek a tényezők növelik az ízületi gyulladás és más degeneratív ízületi betegségek kockázatát. A Reishi gomba védi az ízületeket azáltal, hogy minimalizálja a fájdalmat és a duzzanatot. Javítják az ízületek mozgékonyságát és erősítik a kötőszöveteket, ami csökkenti a sérülések kockázatát.
Tumor elleni küzdelem: A rák elleni küzdelem egyik kulcstápanyaga a béta-glükán. A Reishi gombák tele vannak ezzel a cukorral, amely támogatja a háziállatok immunrendszerét. A béta-glükánok éppen annyira stimulálják az immunrendszert, hogy segítsenek a szervezetnek leküzdeni a rákos növekedést. Sőt, a reishi gomba rákos betegek daganatait is csökkentheti! A gombának más, rákkal kapcsolatos előnyei is vannak, például csökkenti a kemoterápiával kapcsolatos mellékhatásokat.


HerbalVet Bio Gyógygomba Tumor Kutyáknak 100 ml

3.    Küzdhet a fáradtság és a depresszió ellen, jót tesz az idegrendszernek

A Reishi rengeteg potenciális előnye lehet. Ezek közé tartozik, hogy csökkentheti a fáradtságot, a szorongást és a depressziót, valamint javíthatja az életminőséget bizonyos betegségekben szenvedőknél.

A gombákban található niacin és réz elősegíti az idegrendszer működését és egészségesen tartja az idegeket. A gombák B5-vitamint tartalmaznak, amely a megfelelő agyműködésben fontos szerepet játszó különféle hormonok termeléséhez szükséges. A gombák - különösen a Reishi - serkentik az idegek növekedését, elősegítik az agy idegsejtjei közötti kommunikációt. Jó hatással lehet az idegrendszerünk működésére, ezáltal csökkentheti a korfüggő idegrendszeri betegségek és memóriaproblémák előfordulását, lassíthatja azok kialakulását.

Tanulmányok bebizonyították, hogy a Reishi gombák segíthetnek megvédeni az agyat a rohamokkal szemben. Gazdag antioxidánsokban, ami segít csökkenteni a gyulladást, amelyet gyakran a neurodegeneráció első számú gyanúsítottjának találnak. Ezenkívül a D-vitamin egyetlen nem állati forrása, amely az agy és a neuronok egészségéhez szükséges összetevő.

Egy tanulmány 132 neuraszténiában szenvedő embernél vizsgálta a hatását. Ez a betegség egy olyan állapot, amely fájdalmakkal, szédüléssel, fejfájással és ingerlékenységgel jár. A kutatók azt találták, hogy a gomba kiegészítők szedésé után 8 héttel a fáradtság csökkent, és a közérzet javult a ezeknél a betegeknél.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy a 48 mellráktúlélőből álló csoportban csökkent a fáradtság és javult az életminőség 4 hét reishi por szedése után. A vizsgálatban részt vevő emberek kevesebb szorongást és depressziót is tapasztaltak.

Míg a kognitív hanyatlás a természetes öregedési folyamat része minden embernél és állatnál. Ez a gyógygomba képes megőrizni a neuronokat az élet későbbi szakaszaiban is. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák az agysejtek degenerációját. A napi gomba-kiegészítés elengedhetetlen az idős háziállatok számára is, hogy megőrizzék elméjüket és elkerüljék a degeneratív betegségeket.

4.    Támogatja a szív- és érrendszerünk egészséges működését és a vércukorszint-szabályozását

Egy 12 hetes, 26 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a reishi gomba növelheti a „jó” HDL-koleszterint és csökkentheti a trigliceridszintet.

Kísérleti vizsgálatok azt mutatják, hogy a poliszacharidok védik a szívizomsejteket azáltal, hogy csökkentik a vércukorszintet és aktiválják a gyulladásgátló enzimeket. A Ganoderma lucidumról kimutatták, hogy megvédi a szívet a reperfúziós sérülésektől és a szívizomsejtek visszafordíthatatlan károsodásától a szív ischaemia állatmodelljeiben.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a reishi gombában található molekulák csökkenthetik az állatok vércukorszintjét. Néhány embereken végzett előzetes kutatás is hasonló eredményekről számolt be.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a gombáknak magas az antioxidáns aktivitása is, ami megvédi a szervezetet a sejtkárosodástól, amely számos krónikus betegség kockázatát növelheti.

Cukorbetegség támogatása: A Reishi gomba-kiegészítők döntő szerepet játszanak a cukorbeteg háziállatok egészségében. Csökkentik a vércukorszintet, miközben egészséges szinten tartják a glükózt. A Reishi a cukorbetegségből eredő másodlagos betegségeket is képes kezelni. Például a cukorbeteg háziállatoknak lassabban gyógyulnak be a sebeik. A gombában található poliszacharidok elősegítik a sejtek regenerálódását, így kedvencünk gyorsabban kilábalhat a sérülésekből.
Szív- és érrendszer egészsége: A Reishi gombának számos előnye van kedvenceink szívének egészségére. A gombák értágító hatásúak, ami azt jelenti, hogy kitágítja az ereket a keringés fokozása érdekében. Az értágítók megakadályozzák, hogy a szív túlterhelje magát, így könnyebben pumpálhat oxigént és tápanyagokat a testsejtekbe. A Reishi csökkenti a vérnyomást, szabályozza a szívverést és minimalizálja a zsír felhalmozódását az artériákban.


BioMenü Bio Ganoderma Gombapor 100 g

5.    Javítja a májműködést

A máj a szervezet egyik legfontosabb szerve. Felelős a méregtelenítés elősegítésében, valamint az egészséges vér és tápanyagok tisztításában, feldolgozásában, tárolásában és keringésében.

A Reishi gombák adaptogénként működnek a májműködés javításában és a májbetegségek megelőzésében. Lehetővé teszik a szervezet számára, hogy hatékonyabban ürítse ki a méreganyagokat és a baktériumokat, és javítsa az immunitást az idővel kialakuló betegségekkel szemben.

Az International Journal of Medicinal Mushrooms című folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány megállapította, hogy a reishi májvédő hatást vált ki az akut májsérülések esetén, mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és küzd a májműködést lelassító káros immunválaszok ellen – ezzel kiegészítve a reishi gombák előnyeit.

A máj nagyrészt felelős a méreganyagok kiszűréséért a szervezetből. Ha egy kisállat túl sok méreganyaggal van túlterhelve, a máj nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A reishi gombában található antioxidánsok megvédik a májsejteket a károsodástól azáltal, hogy megszabadulnak a szabad gyököktől. Az egészséges máj felgyorsíthatja a méregtelenítési folyamatot. Reishi a májfibrózist is visszafordíthatja, ami a hagyományos orvoslásban még nem látott bravúr.

6.    Kiegyensúlyozza a hormonszintet

A Reishi gombák adaptogénként működnek. Segítségükkel a szervezet hatékonyabban megbirkózik a stresszel, és segíthet a hormonszint szabályozásában az egészség optimalizálása érdekében.

Bár a kutatás jelenleg többnyire állatmodellekre korlátozódik, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a reishi gomba kivonat segíthet normalizálni bizonyos receptorhormonok szintjét, ami előnyös lehet a rák kezelésében.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy képes megvédeni és pozitívan befolyásolni az endokrin rendszert, amely magában foglalja a hormonok termeléséért felelős mirigyeket az egész testben. Ennek messzemenő hatásai lehetnek az egészség számos területén, mivel az endokrin rendszer közvetlen hatással van az anyagcserére, a növekedésre, az alvásra, a hangulatra és a szexuális működésre.

7.    Harcol az allergiák és az asztma ellen

A triterpének a reishi gombák hatóanyagai. Ezek a ganodersav egy fajtája, amely az asztmával összefüggő allergiák és hisztaminreakciók csökkenéséhez kötődik.

Emiatt a reishi gombát gyakran biztonságos és hatékony asztma természetes gyógymódjaként használják. A triterpének az immunrendszerre gyakorolt hatásuk miatt képesek csökkenteni az allergiás reakciókat, erősítik az emésztőszerveket, védik a bélnyálkahártyát, csökkentik a gyulladást, gátolják a hisztamin felszabadulását, javítják az oxigénfelhasználást és javítják a májműködést.

A Reishi gomba hatékonyan kezeli az allergiás tüneteket és a kedvence túlzott immunválaszát. A reishi gombák gyulladáscsökkentő tulajdonságai minimalizálják a krónikus tüneteket, például bőrproblémákat, könnyező szemeket és torlódást. Kétféle sav, a ganodersav és az olajsav csökkenti a hisztamin szintjét a véráramban. A hisztaminok olyan immunsejtek, amelyek allergiás reakciót váltanak ki. A gomba antihisztamin képességei az immunrendszer szabályozásával kezelik a probléma gyökerét.


HerbalVet Bio Gyógygomba Allergia Kutyáknak 100 ml

8.    Véd a fertőzések és vírusok ellen

A Reishi gomba természetes vírus-, antibakteriális és gombaellenes anyagoknak számít, köszönhetően a bennük található hatóanyagoknak. Például az allergia enyhítése mellett a triterpének védelmet nyújtanak a mikrobiális, vírusos és gombás fertőzésekkel szemben.

A triterpének számos növényi táplálékban megtalálhatók, amelyek kissé keserű ízűek, ami annak a jele, hogy természetüknél fogva védelmet nyújtanak, és megvédik a növényt a ragadozóktól.

Mivel a reishi gombák javíthatják a vérkeringést és csökkenthetik a gyulladást, segíthetnek gyorsabban megoldani a fertőzéseket, csökkenteni a fájdalmat és leküzdeni a fáradtságot. A Reishi gombát a húgyúti fertőzések, a hepatitis és még a HIV/AIDS tüneteinek és kiváltó okainak kezelésében is használták, a reishi gomba egyéb előnyei mellett.

9.    Jó a bőrünknek is

A bőr a legnagyobb emberi szerv, és mindent felszív!

A Reishi gomba úgynevezett béta-glükánokat tartalmaz. Természetes cukrok, amelyek segítenek csökkenteni és megnyugtatni a száraz, viszkető bőrt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a gyulladásokat és a bőrsérüléseket, ezek a tulajdonságok segíthetnek a pattanások, sebek, foltok, duzzanatok stb. leküzdésében.

Antioxidáns képességük miatt megakadályozzák, hogy a szabad gyökök az egészséges sejtekhez kötődjenek, így védik és támogatják a fiatalos megjelenést. Öregedésgátló előnyei egy másik ok, amiért olyan népszerűek a bőrápolásban. A reishi bőrre gyakorolt előnyei közé tartozhat az apróbb ráncok kitisztítása, valamint az arcvonalak és az öregedés egyéb jeleinek csökkentése a száj és a szem körül.

Az adagolási javaslatok az alkalmazott formától függően változnak
A reishi gomba adagja a gomba formájától függően változik, ezért fontos tudni, hogy melyik formát használja. A gyógygombákat első használatkor alacsony adaggal kell kezdeni, majd fokozatosan növeljük a terméken megadott vagy természetgyógyász által javasolt napi adagig.


Figyelmeztetések:
A Reishi gomba a legtöbb ember számára biztonságos, hosszú gyógyászati történetük során nincs bizonyíték a mérgező hatásra. De mivel a táplálék-kiegészítők nincsenek megfelelően szabályozva, a termék minősége és állaga márkánként változhat. A reishi gomba vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt történő szedése túl alacsony vérnyomást okozhat. A Reishi gomba lassíthatja a véralvadást, ezért vérhigító szedésével nem javasolt az alkalmazása, mivel növelheti a zúzódások és a vérzés kockázatát.

Akut betegség, gyógyszeres kezelés esetés, illetve terhesség és szoptatás ideje alatt feltétlenül kérdezzük ki kezelőorvosunk, természetgyógyász véleményét.

Mindig beszéljen állatorvossal, mielőtt kiegészítőket adna kedvence étrendjéhez. A Reishi gombák általában biztonságosak, de fontos megérteni, hogyan lépnek kölcsönhatásba bizonyos gyógyszerekkel. Például a vérhígítót szedő háziállatok kerüljék a reishi gomba fogyasztását, mert ez a két anyag véralvadásgátló hatást válthat ki.

A Reishi gombák ritkán okoznak mellékhatásokat háziállatoknál. Ha tünetek jelentkeznek, általában nem kell aggódni. Néhány esetben enyhe emésztési zavarokról, például hányásról vagy hasmenésről számoltak be. A reishi fokozatos beépítése kedvencünk étrendjébe a legjobb módja ezeknek a mellékhatásoknak. Konzultájunk állatorvossal a megfelelő adagról, hogy elkerüljük az esetleges mellékhatásokat.Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!