Milyen lenne a nyár lédús, édes görögdinnye nélkül? A görögdinnyéből tökéletes snack, piknik étel vagy nyári desszert készül, turmixokban, gyümölcs fagyikban és sorbékban is frissítő. Gondolkodtál már azon, hogy honnan jött a görögdinnye?

Szórakoztató és érdekes tények kedvenc nyári gyümölcsünkről.

1. A mag nélküli görögdinnye nem genetikailag módosított. Valójában egy hibrid görögdinnye, amelyet úgy hoztak létre, hogy egy 22 kromoszómával rendelkező görögdinnyét kereszteztek egy 44 kromoszómával rendelkező görögdinnyével. Az eredmény egy steril görögdinnye lett. Ezek a görögdinnyék éretlen fehér magokat hoznak létre, amelyek fogyasztása tökéletesen biztonságos. Az első mag nélküli görögdinnyét több mint 50 évvel ezelőtt hozták létre.

2. Egyiptomban több mint 5000 éve termesztenek görögdinnyét. Az egyiptomiak a görögdinnyét rajzokon ábrázolták a síremlékek falain, még görögdinnyét is hagytak halottaiknak, hogy táplálják őket az alvilágban.

3. Mivel a görögdinnye afrikában őshonos, így forró, napos körülményekre van szükségük. Egyes fajták éréséhez 130 meleg napra van szükség. A legtöbb görögdinnye 85-100 nap alatt érik meg.

4. A Guinness-világrekordok szerint a valaha termesztett legnagyobb görögdinnyét Lloyd Bright termesztette Arkansasban, és súlya 139 kg volt! A rekordot 2005-ben állították fel a Hope Arkansas Nagy Görögdinnye Versenyen.

5. A görögdinnye 92 százaléka víz. A korai felfedezők néha görögdinnyét használtak a menzán.

6. Nem csak a szomját csillapítja, hanem a gyulladást is, amely hozzájárul az olyan állapotokhoz, mint az asztma, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a vastagbélrák és az ízületi gyulladás.

7. Az Egyesült Államokban több mint 300 fajta görögdinnyét termesztenek, bár csak mintegy 50 fajtát termesztenek élelmiszerboltok számára. Mi is próbálkozhatunk a görögdinnye termesztésével saját kertünkben, akár szokatlanabb fajtákkal kísérletezhetünk.

8. A görögdinnye általában vörös, de néhány fajtája fehér, sárga, narancssárga vagy zöld húsú.

9. Édessége Brix-skálával mérhető. A legtöbb görögdinnye 9-10 körül a skálán, a nagyon édes görögdinnye elérheti a 11–12-t.

10. A görögdinnye a 10. században terjedt Afrikából Kínába. Ma Kínában több görögdinnye nő, mint bármely más országban. Kínában a vendégek görögdinnyét ajándékoznak egy háziasszonynak.

11. Az Egyesült Államok a negyedik helyet foglalja el a világon a görögdinnye előállítás terén. A görögdinnye-termesztés legnagyobb államai közé tartozik Kalifornia, Arizona, Texas, Florida és Georgia.

12. John Egerton, déli élelmiszer-történész úgy véli, hogy a görögdinnye afrikai rabszolgákkal érkezett az Egyesült Államokba.

13. Nem fog görögdinnye nőni a hasunkban, ha megesszük a magokat. Igazából a magok nagyon táplálóak, magas magnézium-, cink- és fehérjetartalommal rendelkeznek. Az optimális hasznosulás érdekében lenyelés előtt rágjuk meg vagy daráljuk össze a magokat.

14. A görögdinnyét gyümölcsnek gondoljuk édes íze miatt, de a görögdinnye valójában zöldség. A cucurbit családhoz tartozik, rokonságban áll a sütőtökkel, az uborkával és a tökkel.

15. Az idősebb emberek szívesen megszórják a görögdinnyét egy csipet sóval. Egyiptomban és Afrikában az emberek gyakran párosítják a görögdinnyét sós feta sajttal. A só kihozza a görögdinnye levét és ízét.

16. Nagyon egészséges élelmiszer! Csak 40 kalóriát tartalmaz csészénként, mégis több likopint tartalmaz, mint bármely más gyümölcs vagy zöldség. A likopin egy erős antioxidáns, amely csökkentheti a gyulladást és elpusztíthatja a szabad gyököket. Nem tartalmaz semmilyen zsírt vagy koleszterint, magas rosttartalmú, valamint A- és C-vitamin-tartalma, és jó káliumforrás.

17. A japánok négyzet alakú görögdinnyét termesztenek. Hogyan? Négyzet alakú üvegdobozokat helyeznek egy növekvő gyümölcs köré, így az növekedésével szögletes lesz. A japánok nagyon kedvelik így, mert kicsik és nem gurulnak összevissza, szépen elférnek a hűtőszekrényben. A hátrány? Ezek a görögdinnyék körülbelül 82 dollárba, nagyjából 25000 forintba kerül!

18. Voltál már dinnyemag köpő versenye, esetleg gyerekkorodban ti is játszottatok magköpő versenyt? Nos, Jason Schayot szakértő görögdinnyemag-köpő. Ő birtokolja a görögdinnyemag köpés világrekordját 23 méterrel, amelyet 1995-ben állított fel.

19. A görögdinnye Oklahoma hivatalos zöldsége. Vagy gyümölcs?

20. Mark Twain imádta a görögdinnyét, az angyalok ételeinek nevezte.

21. Világszerte több mint 1200 görögdinnyefajtát termesztenek és több mint 96 országban termesztik.

22. A rózsaszín görögdinnye szintén erős anrioxidánsok a karotinoid és a likopin forrása. Ezek az erőteljes antioxidánsok a szervezetben semlegesítik a szabad gyököket.

23. Kínában és Japánban a görögdinnye népszerű ajándék házigazdának.

24. Izraelben és Egyiptomban a görögdinnye édes íze gyakran párosul a feta sajt sós ízével.

25. A görögdinnye minden része ehető, még a magja és a héja is.

Tudsz még olyan tényt, ami nem szerepel a listában? Oszd meg kommentben!


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!