A fahéj egy kedvenc háztartási fűszer, amelyet egykor fizetőeszközként használták a kereskedelemben. A népszerű fahéj kellemes ízű és illatú. Egy kis örökzöld fa belső kérgéből származik - a kérget meghámozzák, és a napon szárítják, ami a szárítás során a fahéjrudaknak nevezett tekercsekké gömbölyödik. A fahéj porított formában is kapható.

Rengeteg jótékony hatása ismert a fahéjnak. Egy teáskanál (3 g) fahéj (őrölt) körülbelül 7 Kcal / 31 KJ, 0,1 g fehérjét, 0,9 g szénhidrátot és 1.6 g rostot tartalmaz.
Évezredek óta nagyra értékelik gyógyászati tulajdonságai miatt. A modern tudomány mára megerősítette ezt.
Íme a fahéj 8 egészségügyi előnye, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak.

1. A fahéjban magas az erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező anyag

A fahéjat a tudományosan Cinnamomum néven ismert fák belső kérgéből állítják elő. A történelem során gyógyászati összetevőként használták, egészen az ókori Egyiptomig, de gyakran használják a kínai gyógynövénygyógyászatban is.

Régen ritka és értékes volt, és királyok ajándékának tekintették. Manapság a fahéj olcsó, minden szupermarketben kapható, és különféle ételek és receptek összetevőjeként megtalálható.

Két fő típusa van:
• Ceyloni fahéj: „igazi” fahéjként is ismert.
• Cassia fahéj: A manapság elterjedtebb fajta, amelyet az emberek általában „fahéjként” emlegetnek.

A fahéj jellegzetes illata és íze az olajos résznek köszönhető, amely nagyon magas a fahéjaldehid vegyületben. A tudósok úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt hatékony hatásaiért.

2. A fahéj tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. A fahéj tele van erős antioxidánsokkal, például polifenolokkal.

Egy tanulmányban, amely 26 fűszer antioxidáns hatását hasonlította össze, a fahéj egyértelműen győztesnek bizonyult, még az olyan „szuperételeket” is megelőzte, mint a fokhagyma és az oregánó. Valójában olyan erős, hogy a fahéj természetes élelmiszer-tartósítószerként is használható

3. A fahéjnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak

A gyulladás hihetetlenül fontos, mivel segít a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben és a szövetkárosodások helyreállításában. A gyulladás azonban problémát jelenthet, ha krónikus, és a szervezet saját szövetei ellen irányul.

Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a fűszer és antioxidánsai erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, ami segíthet csökkenteni a betegségek kockázatát.

4. A fahéj csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A fahéjat összefüggésbe hozzák a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, amely a világon a korai halálozás leggyakoribb oka. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél napi 1 gramm vagy körülbelül fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre.

Csökkenti az összkoleszterin, a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, míg a „jó” HDL-koleszterin stabil marad.

A közelmúltban egy nagy áttekintő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy mindössze napi 120 mg-os fahéj adag is segíthet. Ebben a vizsgálatban a fahéj a „jó” HDL-koleszterinszintet is növelte.

Állatkísérletek során kimutatták, hogy a fahéj csökkenti a vérnyomást.

Mindezek a tényezők együttesen drasztikusan csökkenthetik a szívbetegség kockázatát.

5. A fahéj javíthatja az inzulin hormon érzékenységét, csökkenti a vércukorszintet, és erős cukorbetegség-ellenes hatással rendelkezik

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, amely szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Ezenkívül elengedhetetlen a vércukorszintnek a véráramból a sejtekhez való szállításához. Sejtjeink jelentős része csak inzulin hatására képes a cukor felvételére. Inzulinrezisztencia esetén szöveteink azonban az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében tudják hasznosítani a működésükhöz megfelelő mennyiségű glükózt. Ezt inzulinrezisztenciának nevezik, amely olyan súlyos állapotok jellemzője, mint a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség. A jó hír az, hogy a fahéj drámaian csökkentheti az inzulinrezisztenciát, segítve ennek a fontos hormonnak a munkáját. A fahéjról kimutatták, hogy jelentősen növeli az inzulin hormon érzékenységét, így csökkentheti a vércukorszintet.

A fahéj jól ismert vércukorszint-csökkentő tulajdonságairól. Az inzulinrezisztenciára kifejtett jótékony hatáson kívül a fahéj számos más mechanizmus révén is csökkentheti a vércukorszintet. Először is, a fahéjról kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után a véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy éri el, hogy megzavarja számos emésztőenzim működését, ami lassítja a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben. Másodszor, a fahéjban lévő vegyület az inzulin utánzásával hathat a sejtekre. Ez nagymértékben javítja a sejtek glükózfelvételét, bár sokkal lassabban hat, mint maga az inzulin.

Számos humán vizsgálat megerősítette a fahéj antidiabetikus hatását, kimutatva, hogy 10–29%-kal csökkentheti az éhomi vércukorszintet. Napi 1–6 gramm vagy 0,5–2 teáskanál esetén erős cukorbetegség elleni hatást fejt ki.

6. A fahéj jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre

A neurodegeneratív betegségeket az agysejtek szerkezetének vagy funkciójának fokozatos elvesztése jellemzi. Az Alzheimer- és a Parkinson-kór a két leggyakoribb típus. Állatkísérletek során kimutatták, hogy a fahéj különféle javulást eredményez az Alzheimer- és a Parkinson-kórban. Úgy tűnik, hogy a fahéjban található két vegyület gátolja a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kór egyik jellemzője.

Egy Parkinson-kórban szenvedő egereken végzett vizsgálatban a fahéj segített megvédeni a neuronokat, normalizálta a neurotranszmitterek szintjét és javította a motoros funkciót. Ezeket a hatásokat embereken tovább kell vizsgálni.

7. A fahéj véd a rák ellen

A rák egy súlyos betegség, amelyet ellenőrizetlen sejtnövekedés jellemez. A fahéjat széles körben tanulmányozták a rák megelőzésében és kezelésében való lehetséges felhasználása miatt. Összességében a bizonyítékok kémcsöves és állatkísérletekre korlátozódnak, amelyek arra utalnak, hogy a fahéjkivonatok védelmet nyújthatnak a rák ellen. Úgy hat, hogy csökkenti a rákos sejtek növekedését és az erek képződését a daganatokban, és úgy tűnik, hogy mérgező a rákos sejtekre, sejthalált okozva.

Egy vastagbélrákos egereken végzett vizsgálat feltárta, hogy a fahéj a vastagbélben található méregtelenítő enzimek erős aktivátora, védve a rák további növekedésétől. Ezeket a megállapításokat kémcsőben végzett kísérletek is alátámasztották, amelyek kimutatták, hogy a fahéj aktiválja a védő antioxidáns válaszokat az emberi vastagbélsejtekben. Azt, hogy a fahéj hatással van-e az élő, lélegző emberekre, ellenőrzött vizsgálatokban kell megerősíteni.

8. A fahéj segít a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében és támogathatja a belek egészségét

A fahéjaldehid gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a fertőzéseket, és segíthet a fogszuvasodás és a rossz lehelet elleni küzdelemben. A fahéjaldehid, a fahéj egyik fő hatóanyaga. A fahéjolajról kimutatták, hogy hatékonyan kezeli a gombák által okozott légúti fertőzéseket. Bizonyos baktériumok, köztük a Listeria és a Salmonella növekedését is gátolhatja. A bizonyítékok azonban korlátozottak, és eddig nem bizonyították, hogy a fahéj csökkenti a fertőzések előfordulását a szervezetben máshol.

A fahéj antimikrobiális hatása a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is segíthet.

Egyes fűszerek, köztük a fahéj, prebiotikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a baktériumok segíthetnek helyreállítani a baktériumok egyensúlyát a bélben, támogatják az emésztést és enyhítik az emésztési problémákat.

Fontos tudnivalók

Az emberek többsége számára a fahéjat általában biztonságosnak tekintik, ha kulináris fűszerként és kis mennyiségben fogyasztják – a legtöbb felnőtt számára legfeljebb napi 1 teáskanál, míg a gyermekek számára kevesebb. Ritka esetekben néhány ember allergiás kontakt dermatitist tapasztalhat. Érdemes megjegyezni, hogy a szupermarketekben vásárolt fahéj nagy része a Cassia fahéj nevű fajta – ennek erősebb az íze és olcsóbb is, azonban magas a kumarinnak nevezett vegyület tartalma, amelyek nagy dózisban mérgező hatásúak lehetnek. A Ceylonban vagy az „igazi” fahéjban viszonylag alacsony a kumarin szint, és jobban tolerálható.

Ha nagy mennyiségben fogyasztják, a fahéj kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a cukorbetegség, szív- és májbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket is. Gyógyszeres kezelés, akut betegség esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt feltétlenül kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!