A leveles zöldségek közül a spenót az egyik legsokoldalúbb. Turmixokba, salátákba, párolva vagy dinsztelve széleskörűen felhasználható.


A Food & Function folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók összefoglalják a spenót védőhatásait, természetesen előforduló fitokemikáliák és bioaktív vegyületek aktivitása alapján. Úgy gondolják, hogy ezek a spenótból származó anyagok csökkenthetik az oxidatív stresszt, a DNS károsodását és a betegségeket. Emellett képesek pozitívan befolyásolni az anyagcserében és a gyulladásban szerepet játszó gének expresszióját. Ezen túlmenően kiváltják a jóllakottsági hormonok felszabadulását, ami teljesebbé és elégedettebbé tehet minket. Ezen okokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a több spenót elfogyasztása segíthet kivédeni a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást.A spenótnak számos jótékony hatása van. 6 ok amiért érdemes spenótót enni:


1. A spenót tápanyagban és antioxidánsokban gazdag
Annak ellenére, hogy olyan kevés kalóriát tartalmaz, a spenót tele van tápanyagokkal.  Három csésze nyers spenót csak 20 kalóriát, 2 gramm fehérjét, 3 gramm szénhidrátot tartalmaz, illetve a csont támogató K-vitamin napi szükségletének több mint 300% -át biztosítja. A spenót a napi szülséglet több mint 160% -át biztosítja az A-vitaminból, és körülbelül 40% -át a C-vitaminból, amelyek egyaránt támogatják az immunműködést és elősegítik az egészséges bőrt, 45% -át tartalmazza B-vitaminokból, amik segítik a vörösvértestek és a DNS kialakulását, ezenfelül 15% -át biztosítja mind vasból, mind magnéziumból, 10% -ot káliumból és 6% -ot kalciumból. A spenót a sok vitamin és ásványi anyag mellett gyulladáscsökkentő és betegségvédelemhez kötött antioxidánsokben gazdag. Ezek közé tartozik a kaempferol, egy flavonoid, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a rák kockázatát, valamint lassítja növekedését és terjedését. A másik, az úgynevezett kvercetin, a memória, valamint a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges védőhatásaihoz kapcsolódik.


2. Bőr és haj egészsége
A spenótban magas az A-vitamin tartalom, amely a faggyútermeléshez szükséges tápanyag a haj hidratálásához. Az A-vitamin szintén szükséges az összes testi szövet növekedéséhez, beleértve a bőrt és a hajat is. Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint az A-vitamin a retinoidok vegyülete, amelyek népszerűek az öregedésgátló bőrápoló kozmetikumokban. Ezenkívül a C-vitamin segít megőrizni a bőr fiatalos megjelenését és segíti a sebgyógyulást. "A bőr és a haj szerkezetét biztosító kollagén felépítéséhez és fenntartásához megfelelő C-vitamin bevitelre van szükség, amelyet a spenót elősegíthet." - mondta Megan Ware dietetikus.


3. Vashiányos vérszegénység kezelésére és megelőzésére
Ez a vérszegénység leggyakoribb típusa, és a nőknél nagyobb a kockázat. Elegendő vas nélkül a vér nem képes elegendő hemoglobint termelni, egy olyan vérfehérjét, amely a vérsejteknek adja a vörös színt, és oxigént szállít a szervekbe. A vasban gazdag ételek fogyasztása fontos azok számára, akik vérszegénységben szenvednek vagy fennáll a vérszegénység veszélye. Mivel a napi vasigény 36 százaléka megtalálható egy csésze spenótban, így jó megoldás lehet. Az amerikai The National Organization of Women’s Health (Női Egészségügy Országos Szervezete), valamint a National Heart, Lung and Blood Institute (Országos Szív-, Tüdő- és Vérintézet) a vérszegénység megelőzésére vagy kezelésére irányuló program keretében spenót fogyasztását javasolja.


4. A spenót támogatja az agy egészségét
A spenót gyulladáscsökkentő hatása kulcsfontosságú versenyzővé teszi az agy védelmét, különösen az öregedéssel szemben. Egy tanulmányban a kutatók több mint 950 idősebb felnőtt étkezési szokásait és kognitív képességeit követték nyomon körülbelül öt éven keresztül. Jelentősen csökkent a kognitív hanyatlás aránya azok körében, akik nagyobb mennyiségű zöld leveles zöldséget fogyasztottak. Az adatok azt mutatták, hogy azoknak az embereknek, akik napi egy-két adag leveles zöldséget fogyasztottak, jobb kognitív képességeik voltak, mint azoknak, akik nem fogyasztottak leveles zöldséget.


5. A spenót segíthet a vérnyomás kezelésében
A spenót a természetben előforduló nitrát vegyületek forrása, amelyek megnyitják az ereket, így javítva a véráramlást és megkönnyítve a szív terhelését. Egy, a The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent kis tanulmányban 11 férfi és hét nő négy különböző nitrátban gazdag italt fogyasztott, köztük egy spenótos italt. A kutatók azt találták, hogy a vér nitrátszintje mind a négy ital után nőtt. A spenótos ital a céklaléből és a madársalátából készült italok mellett a vérnyomást is csökkentette. A diasztolés vérnyomás a spenót és a madársalátás italok elfogyasztása után öt órával alacsonyabb maradt. (A diasztolés a vérnyomás leolvasásának alacsonyabb száma, amely az artériákban az ütések közötti nyomás mértékét jelzi.)


6. A spenót védi a szem egészségét
A spenótban található egyik antioxidáns, az úgynevezett lutein csökkenti az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) kockázatát, egy olyan szembetegség, amely elhomályosíthatja az olyan tevékenységekhez szükséges éles, központi látást, mint az olvasás és a vezetés. Az AMD a látásvesztés egyik fő oka az 50 éves és idősebb embereknél. Jelenleg nincs gyógymód vagy kezelés az állapot megfordítására, ezért a megelőzés kulcsfontosságú. Egy japán tanulmányban a kutatók 11 egészséges nem dohányzó szemét vizsgálták, akik két hónapig napi 75 mg gramm fagyasztott spenótot fogyasztottak, ami nagyjából 10 mg luteint tartalmaz. A luteinben gazdag spenót bevitele növelte a vér lutein szintjét, és emelte a makula pigment optikai sűrűségének (MPOD) mértékét is. Ez fontos, mert a makula pigment egy belső napszemüveg módjára működik a szem védelme érdekében, és az alacsony vagy csökkent MPOD az AMD kockázati tényezője. Ez a kutatás azt jelzi, hogy a spenót segíthet csökkenteni az AMD kockázatát.


A spenót főzése hogyan befolyásolja tápanyagát?
Míg a spenótot ajánlott beépíteni étrendünkbe mind nyers, mind a főtt formában, egyes kutatások azt mutatják, hogy a levelesek főzése nem a legjobb módja a lutein tartalom megőrzésének. Egy svéd tanulmány szerint a spenótot egy szupermarketben vásárolták, majd különféle módszerekkel főzték 90 percig. Minél tovább főzték a spenótot, annál alacsonyabb volt a fennmaradó luteinszint. Magas hőmérsékleten sütve a lutein nagy része két perc alatt lebomlik. A tudósok szerint a spenót fogyasztásának legjobb módja a maximális lutein-bevitel érdekében egy turmix lehet egészséges zsírokkal, például avokádóval vagy mandulavajjal kombinálva. A spenót apró darabokra aprításakor ugyanis több lutein szabadul fel a levelekből, és a zsír növeli az antioxidáns felszívódásának képességét. Régebbi kutatások szerint a főzés hatással van a spenót foláttartalmára is; a forralás majdnem a felére csökkentette ezt a B-vitamin szintet. A gőzölés azonban négy és fél perc elteltével sem eredményezett jelentős folátvesztést. Egy nemrégiben készült tanulmány megvizsgálta a különféle főzési módszerek hatását a kiválasztott zöldségek, köztük a spenót vitamintartalmára. A kutatók azt találták, hogy a mikrohullámú sütés a legkevesebb K-vitamin veszteséget eredményezte. A blanszírozás jelentősen csökkentette a C-vitamin-tartalmat. A főzés a spenótban csökkentette az E-vitamin szintjét, de növelte az A-vitamin tartalmat. Ez akkor következik be, amikor a növény falai megpuhulnak, ami elősegíti a tápanyag felszabadulását és felszívódását. Ezért érdemes nyersen és főve is fogyasztani a spenótot.


A spenót fogyasztásának kockázata:
"A spenótfogyasztás hirtelen növelése káros lehet, ha vérhígítót, például Coumadint (warfarint) szed valaki" – mondta Megan Ware dietetikus. Ugyanis magas a K-vitamin tartalma, ami nagy szerepet játszik a véralvadásban. A túlzott spenót fogyasztása felesleges káliummennyiséget okozhat a vérben és kemény kristályok képződését okozhatja a vesékben. Ezek a kristályok nem oldódnak fel, és súlyosbíthatják a vesebetegséget. A spenót oxalátokat is tartalmaz, amelyek károsak lehetnek vese- vagy epehólyag-problémákkal küzdők számára. A spenót csökkentheti a vércukorszintet. A cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket a vércukorszint csökkentésére is használják. A spenót és a cukorbetegség gyógyszerek együttes alkalmazása túl alacsony vércukorszintet okozhat. Szorosan ellenőrizze a vércukorszintjét. Előfordulhat, hogy módosítani kell a cukorbetegség gyógyszerének adagját.
Nézz körbe webáruházunkban.