A Spenót top 6 jótékony hatása

A leveles zöldségek közül a spenót az egyik
legsokoldalúbb. Turmixokba, salátákba, párolva vagy dinsztelve
széleskörűen felhasználható.
A Food & Function
folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók összefoglalják a spenót
védőhatásait, természetesen előforduló fitokemikáliák és bioaktív
vegyületek aktivitása alapján. Úgy gondolják, hogy ezek a spenótból
származó anyagok csökkenthetik az oxidatív stresszt, a DNS károsodását
és a betegségeket. Emellett képesek pozitívan befolyásolni az
anyagcserében és a gyulladásban szerepet játszó gének expresszióját.
Ezen túlmenően kiváltják a jóllakottsági hormonok felszabadulását, ami
teljesebbé és elégedettebbé tehet minket. Ezen okokból a kutatók arra a
következtetésre jutottak, hogy a több spenót elfogyasztása segíthet
kivédeni a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget és
az elhízást.
A spenótnak számos jótékony hatása van. 6 ok amiért érdemes spenótót enni:
1. A spenót tápanyagban és antioxidánsokban gazdag
Annak
ellenére, hogy olyan kevés kalóriát tartalmaz, a spenót tele van
tápanyagokkal. Három csésze nyers spenót csak 20 kalóriát, 2 gramm
fehérjét, 3 gramm szénhidrátot tartalmaz, illetve a csont támogató
K-vitamin napi szükségletének több mint 300% -át biztosítja. A spenót a
napi szülséglet több mint 160% -át biztosítja az A-vitaminból, és
körülbelül 40% -át a C-vitaminból, amelyek egyaránt támogatják az
immunműködést és elősegítik az egészséges bőrt, 45% -át tartalmazza
B-vitaminokból, amik segítik a vörösvértestek és a DNS kialakulását,
ezenfelül 15% -át biztosítja mind vasból, mind magnéziumból, 10% -ot
káliumból és 6% -ot kalciumból. A spenót a sok vitamin és ásványi anyag
mellett gyulladáscsökkentő és betegségvédelemhez kötött antioxidánsokben
gazdag. Ezek közé tartozik a kaempferol, egy flavonoid, amelyről
kimutatták, hogy csökkenti a rák kockázatát, valamint lassítja
növekedését és terjedését. A másik, az úgynevezett kvercetin, a memória,
valamint a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges
védőhatásaihoz kapcsolódik.
2. Bőr és haj egészsége
A
spenótban magas az A-vitamin tartalom, amely a faggyútermeléshez
szükséges tápanyag a haj hidratálásához. Az A-vitamin szintén szükséges
az összes testi szövet növekedéséhez, beleértve a bőrt és a hajat is. Az
Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint az A-vitamin a
retinoidok vegyülete, amelyek népszerűek az öregedésgátló bőrápoló
kozmetikumokban. Ezenkívül a C-vitamin segít megőrizni a bőr fiatalos
megjelenését és segíti a sebgyógyulást. "A bőr és a haj szerkezetét
biztosító kollagén felépítéséhez és fenntartásához megfelelő C-vitamin
bevitelre van szükség, amelyet a spenót elősegíthet." - mondta Megan
Ware dietetikus.
3. Vashiányos vérszegénység kezelésére és megelőzésére
Ez
a vérszegénység leggyakoribb típusa, és a nőknél nagyobb a kockázat.
Elegendő vas nélkül a vér nem képes elegendő hemoglobint termelni, egy
olyan vérfehérjét, amely a vérsejteknek adja a vörös színt, és oxigént
szállít a szervekbe. A vasban gazdag ételek fogyasztása fontos azok
számára, akik vérszegénységben szenvednek vagy fennáll a vérszegénység
veszélye. Mivel a napi vasigény 36 százaléka megtalálható egy csésze
spenótban, így jó megoldás lehet. Az amerikai The National Organization
of Women’s Health (Női Egészségügy Országos Szervezete), valamint a
National Heart, Lung and Blood Institute (Országos Szív-, Tüdő- és
Vérintézet) a vérszegénység megelőzésére vagy kezelésére irányuló
program keretében spenót fogyasztását javasolja.
4. A spenót támogatja az agy egészségét
A
spenót gyulladáscsökkentő hatása kulcsfontosságú versenyzővé teszi az
agy védelmét, különösen az öregedéssel szemben. Egy tanulmányban a
kutatók több mint 950 idősebb felnőtt étkezési szokásait és kognitív
képességeit követték nyomon körülbelül öt éven keresztül. Jelentősen
csökkent a kognitív hanyatlás aránya azok körében, akik nagyobb
mennyiségű zöld leveles zöldséget fogyasztottak. Az adatok azt mutatták,
hogy azoknak az embereknek, akik napi egy-két adag leveles zöldséget
fogyasztottak, jobb kognitív képességeik voltak, mint azoknak, akik nem
fogyasztottak leveles zöldséget.
5. A spenót segíthet a vérnyomás kezelésében
A
spenót a természetben előforduló nitrát vegyületek forrása, amelyek
megnyitják az ereket, így javítva a véráramlást és megkönnyítve a szív
terhelését. Egy, a The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent kis
tanulmányban 11 férfi és hét nő négy különböző nitrátban gazdag italt
fogyasztott, köztük egy spenótos italt. A kutatók azt találták, hogy a
vér nitrátszintje mind a négy ital után nőtt. A spenótos ital a
céklaléből és a madársalátából készült italok mellett a vérnyomást is
csökkentette. A diasztolés vérnyomás a spenót és a madársalátás italok
elfogyasztása után öt órával alacsonyabb maradt. (A diasztolés a
vérnyomás leolvasásának alacsonyabb száma, amely az artériákban az
ütések közötti nyomás mértékét jelzi.)
6. A spenót védi a szem egészségét
A
spenótban található egyik antioxidáns, az úgynevezett lutein csökkenti
az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) kockázatát, egy olyan
szembetegség, amely elhomályosíthatja az olyan tevékenységekhez
szükséges éles, központi látást, mint az olvasás és a vezetés. Az AMD a
látásvesztés egyik fő oka az 50 éves és idősebb embereknél. Jelenleg
nincs gyógymód vagy kezelés az állapot megfordítására, ezért a megelőzés
kulcsfontosságú. Egy japán tanulmányban a kutatók 11 egészséges nem
dohányzó szemét vizsgálták, akik két hónapig napi 75 mg gramm
fagyasztott spenótot fogyasztottak, ami nagyjából 10 mg luteint
tartalmaz. A luteinben gazdag spenót bevitele növelte a vér lutein
szintjét, és emelte a makula pigment optikai sűrűségének (MPOD) mértékét
is. Ez fontos, mert a makula pigment egy belső napszemüveg módjára
működik a szem védelme érdekében, és az alacsony vagy csökkent MPOD az
AMD kockázati tényezője. Ez a kutatás azt jelzi, hogy a spenót segíthet
csökkenteni az AMD kockázatát.
A spenót főzése hogyan befolyásolja tápanyagát?
Míg
a spenótot ajánlott beépíteni étrendünkbe mind nyers, mind a főtt
formában, egyes kutatások azt mutatják, hogy a levelesek főzése nem a
legjobb módja a lutein tartalom megőrzésének. Egy svéd tanulmány szerint
a spenótot egy szupermarketben vásárolták, majd különféle módszerekkel
főzték 90 percig. Minél tovább főzték a spenótot, annál alacsonyabb volt
a fennmaradó luteinszint. Magas hőmérsékleten sütve a lutein nagy része
két perc alatt lebomlik. A tudósok szerint a spenót fogyasztásának
legjobb módja a maximális lutein-bevitel érdekében egy turmix lehet
egészséges zsírokkal, például avokádóval vagy mandulavajjal kombinálva. A
spenót apró darabokra aprításakor ugyanis több lutein szabadul fel a
levelekből, és a zsír növeli az antioxidáns felszívódásának képességét.
Régebbi kutatások szerint a főzés hatással van a spenót foláttartalmára
is; a forralás majdnem a felére csökkentette ezt a B-vitamin szintet. A
gőzölés azonban négy és fél perc elteltével sem eredményezett jelentős
folátvesztést. Egy nemrégiben készült tanulmány megvizsgálta a különféle
főzési módszerek hatását a kiválasztott zöldségek, köztük a spenót
vitamintartalmára. A kutatók azt találták, hogy a mikrohullámú sütés a
legkevesebb K-vitamin veszteséget eredményezte. A blanszírozás
jelentősen csökkentette a C-vitamin-tartalmat. A főzés a spenótban
csökkentette az E-vitamin szintjét, de növelte az A-vitamin tartalmat.
Ez akkor következik be, amikor a növény falai megpuhulnak, ami elősegíti
a tápanyag felszabadulását és felszívódását. Ezért érdemes nyersen és
főve is fogyasztani a spenótot.
A spenót fogyasztásának kockázata:
"A
spenótfogyasztás hirtelen növelése káros lehet, ha vérhígítót, például
Coumadint (warfarint) szed valaki" – mondta Megan Ware dietetikus.
Ugyanis magas a K-vitamin tartalma, ami nagy szerepet játszik a
véralvadásban. A túlzott spenót fogyasztása felesleges káliummennyiséget
okozhat a vérben és kemény kristályok képződését okozhatja a vesékben.
Ezek a kristályok nem oldódnak fel, és súlyosbíthatják a vesebetegséget.
A spenót oxalátokat is tartalmaz, amelyek károsak lehetnek vese- vagy
epehólyag-problémákkal küzdők számára. A spenót csökkentheti a
vércukorszintet. A cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket a
vércukorszint csökkentésére is használják. A spenót és a cukorbetegség
gyógyszerek együttes alkalmazása túl alacsony vércukorszintet okozhat.
Szorosan ellenőrizze a vércukorszintjét. Előfordulhat, hogy módosítani
kell a cukorbetegség gyógyszerének adagját.
Nézz körbe webáruházunkban.
Írj hozzá véleményt