A szelén egy mikroelem – amely megtalálható többek között a tenger gyümölcseiben, a vesében, a májban, a búzacsírában, a korpában, a tonhalban, a hagymában, a paradicsomban, a brokkoliban, a fokhagymában és a barna rizsben. A paradió különösen gazdag forrás. Természetes állapotában a szelén szürke vagy néha piros nemfémes elem. Táplálékkiegészítőkben általában a természetben előforduló élesztőből származó formában vagy aminosav-alapú változatként, „selenometionin” néven található. Mindkét forma lehetővé teszi a könnyebb felszívódást. Az élesztőre érzékenyeknek a selenometionint kell választaniuk.

Hozzájárul a normál spermatogenezishez, a normál haj és a körmök fenntartásához, a sejtek oxidatív stressz elleni védelemhez, az immunrendszer normál működéséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Van néhány bizonyíték arra, hogy a reumás ízületi gyulladásban szenvedő embereknél alacsonyabb a szelénszint. A kiegészítés biztosíthatja, hogy a szelénhiány ne súlyosbítsa fájdalmaikat és gyulladásaikat.

A szelén jól működhet az E-vitamin mellett a menopauza okozta hőhullámok megelőzésében. Védi a szívet, mivel gátolja a vérrögképződést, segít megelőzni a szürke hályogot és a makula degenerációt. A szelén hatását fokozza az E-vitamin bejuttatása a szervezetbe, mivel ez a két anyag szinergikus, a szelén hatásait viszont a kén, ezüst és arzén jelenléte gátolja.

Pajzsmirigy alul működés (autoimmun pajzsmirigygyulladás), terhesség alatti magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére is alkalmazzák, ideértve a stroke, az egyes gyógyszerek szövődményeit és a szokatlan koleszterinszintet, valamint számos egyéb állapotot pl: asztma, cukorbetegség, ekcéma, pikkelysömör.

Az élelmiszerek szeléntartalma függ a talaj minőségétől, például ahol intenzív gazdálkodási módszereket alkalmaznak, a szelénszint gyakran alacsonyabb a vártnál.

A szelén hiány korpásodáshoz, a növekedés csökkenéséhez, az állóképesség hiányához, izomgyengeséghez, a korai öregedéshez és a meddőséghez vezethet.

A szelén ajánlott napi adagja:
- 1-3 éves kor között: 20 µg /nap
- 4-8 éves kor között: 30 µg /nap
- 9-13 éves gyerekeknek: 40 µg /nap
- 14 éven felül: 55 µg /nap
- férfiaknak 70 µg, nőknek 55 µg,
- terhesség alatt: 60 µg /nap
- szoptatás ideje alatt: 70 µg /nap

Sok táplálkozási szakember szerint az optimális szelénfogyasztásnak hosszú távon napi 100, illetve 200 µg közé kell esnie. Ennél többet, de legfeljebb 600 µg-ot csak rövid ideig, például vírusfertőzések kezeléséhez szabad használni.  A mérgező mennyiség (nagyjából 900 µg), de magas dózisnál alkalmazása körültekintést igényel.

Mérgezési tünetek: idegesség, depresszió, émelygés, hányinger, fokhagymaszagú lehelet, izzadtság, hajhullás és a körmök törékenysége.

Akut betegség, gyógyszeres kezelés esetén és várandóság alatt feltétlenül kérdezzük ki kezelőorvos vagy természetgyógyász véleményét!


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!