Minden évszak hozza a maga betegségeit ez alól az ősz és a tél sem kivétel. A drasztikus időjárási ingadozások miatt az emberi test nehezen alkalmazkodik a változásokhoz, ezért a legtöbben megbetegszünk (köhögés, megfázás, influenza stb.) ez idő alatt. Egy erős immunrendszer segíthet távol tartani ezeket a szezonális betegségeket.

"Az immunitás szempontjából fontos az egészséges táplálkozás fenntartása, elegendő folyadék fogyasztása, elegendő alvás és az aktivitás" - mondja Taylor Wolfram, MS, RDN, LDN és a Whole Green Wellness megalkotója. „Ha étkezésről van szó, mindenképpen fogyasszunk különféle tápanyagokban gazdag ételeket, beleértve: zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, babot, lencsét, diót és magokat. Ezek az ételek rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitotápanyagokat tartalmaznak, amelyek a szervezetünket fitten tartják. "


1. C-vitamin - Brokkoli, narancs, ananász, paprika
A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, ami az immunitásban központi szerepet játszik. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzések és a stressz gyorsan kimeríthetik a C-vitamint az immunsejtekben. Ha elegendő mennyiség van a szervezetünkben, az csökkentheti a tünetek súlyosságát és lerövidítheti a légúti fertőzések időtartamát. Ennek a kulcsfontosságú vitaminnak a hiánya károsíthatja az immunfunkciókat és növelheti a fertőzés kockázatát. Együnk sokféle gyümölcsöt és zöldséget például: brokkolit, narancsot, ananászt vagy kaliforniai paprikát.

2. D-vitamin - Lazac, szardínia, tojássárgája, gomba
A C-vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin is bizonyítottan csökkenti az influenza és más krónikus vírusfertőzések kockázatát. A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitaminnak van betegség elleni tulajdonsága, és elősegítheti az immunitást a fertőzések leküzdése érdekében. Elengedhetetlen az egészség számos vonatkozásában: a csont ásványi sűrűségének fenntartásától az ásványi felszívódás fokozásáig. Sajnos természetesen nagyon kevés táplálékforrásban található meg, és többnyire napozással nyerjük, ezért fontos a kiegészítés a hiány kockázatának kitett emberek számára. Megtalálható olyan ételekben, mint a lazac, a szardínia és a tojássárgája, valamint a gombákban és a dúsított élelmiszerekben, mint a mandulatej, a szójatej, a narancslé és a joghurt.


Natur Tanya® Folyékony Liposzómás C-vitamin és Cink 200 ml

3. B6-vitamin - Csicseriborsó, máj, tonhal, lazac, csirke és burgonya
A piridoxin néven is ismert B6-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Ez a vitamin nagy szerepet játszik szervezetünkben, beleértve a fehérjék anyagcseréjét a testben. Részt vesz az agy fejlődésében, az idegrendszer működésében és a kognitív hanyatlás lassításában. Szorosan együttműködik az immunrendszerrel az olyan fertőzések elhárítása érdekében, mint az influenza. Hiányának egyik jellemzője az immunrendszer legyengülése és az antitestek termelésének csökkenése. Ez fogékonyabbá tesz az influenzára és más légúti fertőzésekre. A B6-vitamin szintjének fenntartása érdekében javasolt a csicseriborsó, burgonya, máj, tonhal, lazac vagy csirke fogyasztása.

4. Magnézium - Spenót, tökmag, avokádó, hüvelyesek, leveles zöldségek és étcsokoládé
A magnézium egy ásványi anyag ami szintén nagy szerepet játszik a szervezet megfelelő működésében. Nemcsak a csontképződésben, a szív egészségében, a gyulladás csökkentésében és a stressz enyhítésében nyújt segítséget, hanem az influenza távol tartásában is. Kutatások szerint kulcsszerepet játszik az immunválasz szabályozásában. A test magnéziumszintjének fenntartása érdekében és a fertőzések leküzdése érdekében fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket, ilyen például: a csontleves, a zöldségek, a spenót, az étcsokoládé és a tökmag.


Napfényvitamin Prémium Magnézium-Malát 400mg Szerves Szelénnel 30 db

5. Cink - Hüvelyesek, magvak, joghurt, vörös hús és tenger gyümölcsei
Az influenza ellen az ásványi anyagok közül a cink a legerőteljesebb. A C- és D-vitaminhoz hasonlóan ez is segít gyorsabban leküzdeni a betegségeket. Általában számos vény nélkül kapható megfázás és influenza elleni gyógyszerben megtalálható. Tanulmányok kimutatták, hogy a cink szedése csökkentheti bioznyos fertőzések tüneteinek időtartamát és segíthet a test más sejtjeiben leküzdeni az influenzát, a náthát és más súlyos betegségeket. Nélkülözhetetlen nyomelem, mivel erőteljesen befolyásolja az immunműködést, hiszen fontos szerepet játszik az immunrendszer sejtjei közötti kommunikáció javításában. Emellett javítja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a makrofágok és a természetes ölő sejtek aktivitását (NK sejtek), amik kötődnek a vírussal fertőzött sejtekhez és a tumor sejtekhez, hogy elpusztítsák azokat. Fogyasszunk cinkben gazdag ételeket: vörös húst, tenger gyümölcseit (különösen a kagylókat), hüvelyeseket, magokat és joghurtot.



Vigyázz te is az egészségedre, nézz körbe webáruházunkban!