Itt a tavasz, itt a medvehagyma szezon!

Dobjuk fel a reggelit vagy készítsünk ízletes tészta ebédet ezzel az egyszerű, gyors medvehagyma pestoval. Az egész növény éterolajat tartalmaz, amely vinil-szulfidból, divinil-szulfidból, pipekolsavból, nyomokban merkaptánból stb. áll. Ez adja a hagyma sajátos illatát. Ezen kívül jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, elsősorban a levelekben koncentráltan, valamint erős baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező, a közönséges fokhagymát és tormát felülmúló, rendkívül aktív fitoncideket. A medvehagyma jótékony hatásairól előző cikkünkben olvashatsz bővebben.


Hozzávalók:
• 150 g medvehagyma levél (és/vagy fiatal csalán)
• 50 g parmezán vagy vegetáriánus alternatíva, finomra reszelve
• 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• ½ citrom, héja és ízlés szerint facsart lé
• 50 g fenyőmag vagy dió, pirítva
• 150 ml repceolaj

Elkészítés:
A medvehagyma leveleit megmossuk és apróra vágjuk. A leveleket, a parmezánt, a fokhagymát, a citromhéjat és a fenyőmagot aprítógépben durvára aprítjuk. Fűszerezzük, és lassú folyamatos aprítás közben adjuk hozzá szinte az összes olajat. Kóstoljuk meg, fűszerezzük és adjunk hozzá facsart citromlevet. Tegyük át a pestot egy tiszta üvegbe, és öntsük fel a maradék olajjal. Hűtőben két hétig eláll.

Tipp
Adjunk hozzá vagy készítsük el ugyanezt csalánlevéllel. Forraljunk fel egy nagy lábas vizet, majd tegyük bele a csalánt, és főzzük 2 percig. Lecsepegtetjük és hideg víz alatt megfuttatjuk, majd annyi vizet nyomunk ki belőle, amennyit csak tudunk, mielőtt durvára aprítanánk, majd a fentiek szerint készítjük el.


Jó étvágyat!


Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg másokkal is!